It Ald Skoaltsje


Aan de zuidkant van het kerkhof staat een gebouwtje, ’t Ald skoaltsje genaamd. Het dateert uit 1796 en heeft tot het voorjaar van 1874 dienst gedaan als de openbare lagere school van Menaam. Ook eerder stond op dezelfde plek een schooltje.Dat weten we omdat er een advertentie bewaard gebleven is uit de Leeuwarder Courant van 22 juli 1795, waarin de kerkvoogdij aankondigt om ‘met voorkennis der ingezetenen bij de minst aanneemende, te besteeden:
Het afbreeken van een Oude en weder opbouwen van een Nieuwe SCHOOL, met de daar toe benoodigde Materiaalen. Wie hier aan gading maakt kome op Maandag den 3 Augustus 1795, precys te 12 uur, in den Herberg van voorschreeven dorpe. De bestekken zijn te zien by Minne Freerks te Menaldum’



Van school naar baarhok

Wie het nieuwe schooltje uiteindelijk gebouwd heeft, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het nieuwe gebouw kleiner is dan het oude. In 1851 vindt nog een verbouwing plaats. Als in 1874 de kinderen zijn verhuisd naar een nieuwe – veel grotere – school aan de Greatebuorren neemt de kerk het gebouwtje in gebruik als opslag voor de rijdende baar en de spullen die nodig zijn om graven te delven. Dit is een taak van de koster. In de volksmond krijgt het gebouw de naam ‘it baarhok’


Jeugdgebouw

In 1999 wordt het baarhok door de plaatselijke timmerman H. de Vries gerestaureerd en in oude stijl hersteld, voor in totaal 90.000 gulden. Niettemin blijft het voornamelijk een opslagruimte.

Dat verandert in 2018, als de kerkenraad het plan opvat om het gebouw in gebruik te nemen als ruimte voor de kinderen en tieners van de gemeente. De kerk verkeert namelijk in de gelukkige omstandigheid dat er zoveel kinder- en tienerdienstgroepen zijn, dat die niet allemaal tegelijk in de kerk terechtkunnen.

Zo gezegd, zo gedaan: na een verbouwing door de lokale aannemer Grijpma en installateur Douma is een ‘smûke’ ruimte ontstaan die ook gebruikt kan worden voor vergaderingen, exposities of kleinere rouwbijeenkomsten. Daarom draagt het nu officieel de naam: ’t Ald Skoaltsje.  


 
terug
×